Cat de importanta este imaginea ta pentru tine? Daca si tu crezi ca felul in care arati este unul dintre aspectele care iti pot influenta personalitatea, vei fi incantat sa descoperi sfaturile noastre referitoare la tinuta office. Felul in care te afisezi la birou va avea un cuvant decisiv de spus legat de modul in care te percep colegii tai. Investeste in imaginea ta si inspira-te din lista noastra de sfaturi pentru a lasa o impresie excelenta prin tinutele tale in ton cu ultima moda. Vei observa cat de curand cum atragi atentia la fiecare pas.
In ce mediu lucrezi si care este dress code-ul?
Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegi inainte sa te gandesti la ce tinute vei aborda la munca, este dress code-ul. In functie de sectorul in carea activeaza compania ta, vei intalni unul dintre urmatoarele dress code-uri: business formal, business professional, business casual si casual. Poti pune aceasta intrebare inca din momentul interviului (la care apropo este bine sa te prezinti imbracat mai bine decat in viata de zi cu zi) pentru a demonstra interes. Te poti inspira de asemenea din stilul colegilor pentru a deduce ce este si nu este acceptabil. In continuare vom discuta cele patru coduri si-ti vom oferi sfaturi pentru fiecare.
Business formal
Acest dress code este cel mai des intalnit in firmele de avocatura si este purtat foarte des la intalnirile cu clientii. Este rezervat de obicei persoanelor cu functii foarte inalte in companii.
Te sfatuim sa faci alegeri clasice pentru a evita orice fel de neplaceri. Costumul este obligatoriu, noi te sfatuim sa alegi unul in doi sau trei nasturi, in culori clasice precum negru, gri sau albastru marin. Camasa va fi de preferinta alba, de calitate si neaparat de costum. Accesoriile este recomandat sa fie in culori si stiluri modeste, nu trebuie sa atragi atentia. In ce priveste pantofii, te sfatuim sa optezi pentru unii de costum, de preferat modelul Oxford, negrii sau maro. Investeste in pantofi barbatesti de calitate, ei vor fi elementul care iti desavarsesc tinuta.
Business professional
Putin mai relaxat decat dress code-ul formal, business professional ramane totusi destul de conservator si traditional. Este cel mai intalnit in mediile de afaceri in care tinuta este importanta dar nu e musai sa fii chiar la patru ace. Poti iesi in evidenta prin stilul personal si alegerea culorilor.
Costumul este in continuare de nadejde, fiind preferat unul intr-un nasture sau doi. Culorile se invart tot in sfera traditionala dar ai putea sa introduci si cateva linii si modele foarte,foarte subtile. De asemenea, poti opta pentru pantaloni eleganti, neaparat calcati si un blazer sau sacou sport. Cravatele trebuie sa fie tot conservatoare, dar te poti distra putin cu modelul si culoarea. In ce priveste camasa, poti introduce si alte culori in afara de alb, precum albastru, gri sau rosu burgund. Pantofii, la fel ca mai sus, eleganti si de calitate. Ia-ti niste timp si descopera cum alegi pantofii barbatesti in functie de tinuta.
Business casual
Poate cel mai intalnit stil vestimentar la birou, business casual iti permite sa-ti alegi hainele in concordanta cu personalitatea ta, fara sa arati neprofesionist. Exista multe variatii pe aceasta tema, asadar este o idee buna sa verifici cu departamentul de resurse umane.
In ce priveste camasile, sunt acceptabile si cele casual, chiar si cu maneca scurta. Ai liber la camasi cu modele, dungi sau linii, toate intr-un stil conservator. Poti improviza in ce priveste culoarea, dar nu exagera. Cravata este de acum optionala. O alegere mai mult decat onorabila este si purtarea unui pulover sau cardigan peste camasa, daca un sacou sport ti se pare prea mult. Pantalonii pot fi cei din stilul slacks sau khakis. Pantofii tot nu trec inca in sfera casual, fiind accepati aproape toti in afara de cei sport. Poate vinerea!
Casual
Ei bine, ai putea crede ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap daca ajungi sa lucrezi intr-un mediu care permite dress code-ul casual, dar lucrurile pot fi mai complicate decat te astepti. Intalnit mai ales in mediile creative, precum agentiile de publicitate sau in domeniul IT, acest stil iti permite sa te relaxezi, dar in acelasi timp si sa comiti foarte multe greseli.
Poti foarte bine sa alegi o pereche de pantaloni casual, chiar si blugi, dar te sfatuim sa ramai la cei inchisi la culoare, bine croiti, slim si fara rupturi. Tricourile sunt la liber, dar sunt preferate cele polo, fara model. In ce priveste pantofii, poti recurge chiar si la adidasi sau tenisi. Incearca pe cat posibil sa asortezi tinuta pentru a-i conferi un aer profesional si ai grija sa fie decenta.
Speram ca ti-am fost de ajutor!