Decizia legata de alaptarea copilului poate fi influentata de o serie intreaga de factori: aparitia lactatiei, aspectul financiar si reintoarcerea mamei la munca. Pentru ca te gandesti mereu la ce este mai bine pentru copilul tau, pune in balanta beneficiile fiecaruia: lapte matern sau formula de lapte. Iata care sunt principalele asemanari dintre acestea.
Atat laptele matern cat si formula de lapte ii ofera micutului tau energia, hidratarea si nutrientii de care are nevoie ca sa creasca. Diferentele apar cand vine vorba despre rolul laptelui matern in dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
Ce contine laptele matern?
Colostrul (primul lapte) si laptele matern contin o multitudine de substante care il ajuta pe bebelus sa creasca. Printre cele mai importante se numara:
- Anticorpi care dezvolta sistemul imunitar
- Hormoni care regleaza apetitul si legatura dintre mama si copil
- Celule stem care sustin dezvoltarea organelor
- Globule albe care lupta cu infectiile
- Bacterii bune, care protejeaza sistemul digestiv al bebelusului
- Oligozaharide, prebiotice care ajuta digestia
- Acizi grasi, care ajuta la dezvoltarea cerebrala, a sistemului nervos si a vederii celui mic
- Enzime – sustin sistemul digestiv si pe cel imunitar
- Nucleotide si hormoni – regleaza somnul.
Ce contine formula de lapte?
In general, formula de lapte este fabricata din lapte de vaca degresat, procesat, astfel incat sa poata fi tolerat de sistemul digestiv al bebelusilor, si imbunatatit cu vitamine si minerale. Laptele praf poate contine:
- Lactoza (zahar natural care se gaseste in lapte) si alte zaharuri precum fructoza sau maltodextrina
- Uleiuri din plante, precum cel de palmier, cocos, floarea soarelui sau soia
- Acizi grasi, proveniti din ulei de peste
- Vitamine si minerale din surse vegetale sau animale
- Enzime si aminoacizi
- Probiotice
Asadar, exista similaritati intre laptele matern si laptele praf, in privinta componentei lor. Ambele au enzime si proteine benefice pentru bebelus, acizi grasi, de ajutor in dezvoltarea sistemului nervos, probiotice bune pentru sistemul digestiv, dar si vitamine si minerale, necesare in procesul de crestere. Copiii hraniti cu lapte formula vor creste si vor lua in greutate, la fel ca cei alaptati la san.
Cum se diferentiaza laptele matern de laptele praf?
Specialistii in nutritia bebelusului sustin ca laptele matern este un superaliment, care ii ofera bebelusului o protectie sporita in fata anumitor afectiuni precum diareea, gastroenterita, otitele, racelile sau gripa. Si tot laptele matern mai are o calitate extraordinara: isi schimba componenta, functie de starea bebelusului. De exemplu, atunci cand copilul este bolnav, organismul tau va produce lapte matern cu o concentratie sporita de globule albe, care sa lupte cu infectia.
De cealalta parte, cand bebelusul este alaptat cu formula, el poate fi hranit de catre oricare dintre parinti. Formula de lapte induce o digestie mai lenta, astfel ca si intervalele la care trebuie hranit cel mic sunt mai mari. In plus, daca bebelusul este hranit cu lapte praf, mama nu trebuie sa isi faca griji in legatura cu propria dieta. Poate manca si bea orice doreste.
In concluzie, cele doua variante se aseamana, in anumite privinte, insa alaptarea la san poate constitui un avantaj pentru bebelus, datorita complexitatii laptelui matern. Specialistii in nutritie sunt de parere ca ambele variante ii ofera copilului nutrientii de care are nevoie ca sa se dezvolte. Laptele matern aduce, insa, un plus de anticorpi si globule albe care protejeaza pruncul de anumite afectiuni si infectii. Insa, daca mama nu poate sau nu doreste sa alapteze, laptele praf este o alternativa potrivita pentru alimentatia celui mic, daca este aleasa formula potrivita varstei bebelusului.