Cât de mult te panichezi atunci când observi că prezinți traume precum lovituri puternice, sângerări sau răni la nivelul corpului? Tendința generală este de a apela la cabinetul medical pentru eventuale investigații sau tratamente. Ei bine, nu la fel se întâmplă în cazul urgențelor de ordin stomatologic.
Pe cât de răspândit începe să devină abcesul dentar, pe atât de ignorat este. Poate că nu știai că o astfel de problemă medicală care apare le nivelul cavității bucale este extrem de periculoasă dacă rămâne netratată.
În situațiile cele mai grave puroiul se poate răspândi pe toată suprafața dentară și poate afecta sănătatea dinților. Mai mult problema se poate transformă într-una generală când secrețiile purulente părăsesc strict spațiul peridentar și se răspândesc în țesuturile învecinate,ducând uneori la complicații letale. Lipsa mersului la stomatolog poate fi cauzată și de lipsa informațiilor corecte și complete. Astfel, există mai multe tipuri de abces dentar:
Abcesul gingival – Cauzat în principiu de nivelul ridicat al bacteriilor de la nivelul cavității orale prezent din cauza igienei orale necorespunzătoare. Este localizat la nivelul gingiilor.
Abcesul periapical – Cariile netratate pot duce și la apariția abceselor dentare. Bacteriile care se află în interiorul unor astfel de afecțiuni pot pătrunde foarte ușor în osul alveolar.
Abcesul parodontal – Se află în apropierea dintelui afectat de înmulțirea bacteriilor din cavitatea bucală. Netratat, poate afecta și sănătatea țesutului osos.
Unele persoane fie ignoră apariția unei astfel de afecțiuni, fie își sparg punga unde s-a acumulat puroiul abcesului dentar. Sunt două alegeri pe cât se poate de greșite și în același timp periculoase.
Tocmai de aceea, numai un medic specializat poate rezolva problema rapid și eficient. În plus, sănătatea dentară va recăpăta standardele normale: fără sensibilitate dentară, dinți mobili, gingii inflamate, dureri de cap și multe altele.
Există și alte probleme dentare tratate superficial sau chiar necunoscute care influențează semnificativ sănătatea orală.
Ai auzit vreodată de bruxism? Este în top trei afectiuni dentare după abces și carii și reprezintă acel tic pe care îl ai atunci când te confrunți cu situații tensionante sau greu de rezolvat. Se mai numește și scrâșnirea dinților și cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu o asemenea situație. Ce e cel mai grav este că, în unele cazuri, produce pagube imense la nivelul mandibulei și a țesutului osos dentar. Totuși, identificat din timp și tratat corespunzător bruxismul poate fi vindecat fără probleme.
Tu încă mai stai pe gânduri? Vizitează numaidecât medicul stomatolog chiar și pentru problemele pe care le consideri neînsemnate.