Uleiul de dovleac detine o serie de proprietati nutritive valoroase pentru sanatatea organismului. Bogat in antioxidanti si vitamine, insa destul de sarac in calorii, dovleacul reprezinta o sursa inepuizabila de vitamina A si antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, substante nutritive. Acestea s-au dovedit a fi extrem de benefice sanatatii, conform ultimelor studii de specialitate realizate asupra dovleacului.
Inca din timpuri stravechi, uleiul de dovleac era utilizat ca adjuvant in prevenirea si tratarea alergiilor, afectiunilor hepatice, gastrice, tratarea prostatei, cat si pentru tratarea afectiunilor de vezica si rinichi. Uleiul de dovleac presat la rece este un produs 100% natural, reusind sa pastreze cat mai eficient in compozitia sa proprietatile semintelor de dovleac. Culoarea de verde inchis cu nuanta maronie si miros proaspat sunt datorate procesului de imbuteliere rapid. Uleiul presat la rece, din dovleac, poate fi folosit in multiple feluri: industria cosmetica, medicina sau scop terapeutic.
Uleiul de dovleac – beneficii si utilizari
Bogat in acizi grasi mono-nesaturati si acizi grasi poli-nesaturati, uleiul de dovleac presat la rece contine o sursa bogata de:
- omega 3, omega 6 si omega 9;
- vitaminele A, C si E, complex de B-uri;
- fitosterol, clorofila, biotina, caroten;
- acizi aminati, seleniu si magneziu.
Ca ingredient in alimentatie, uleiul de dovleac poate fi folosit cu incredere in preparatele culinare. Acesta poate fi introdus fara nici o problema in bucataria calda, in sosuri, supe sau alte feluri de mancare. Conditia este sa nu fie gatit la temperaturi mai ridicate de 40 de grade, prajit, copt sau fiert. Este recomandat totusi, ca uleiul de dovleac sa fie gatit in bucataria rece, la preparea salatelor, accentuand gustul legumelor si pastrandu-si intacte proprietatile sale nutritive si sanatoase. Bogat in vitamina C, dovleacul reprezinta, pe langa restul proprietatilor, un nutrient foarte important in mentinerea sistemului imunitar.
Uleiul din dovleac presat la rece este ideal in preparea carnii, pestelui si fasolelor, piureului de cartofi, pastelor si bucatelor din orez, legumelor fierte, cartofilor copti, clatitelor si sosurilor preparate pentru deserturi, reprezentand, in acelasi timp, un bun produs dietetic pentru produsele de copt.
Uleiul de dovleac bun in cosmetica
In industria cosmetica, este recomandat in prevenirea imbatranirii pielii si aparitiei ridurilor. Aceasta proprietate se datoreaza sursei de fitosteroli saturati, vitaminele A si E si acidului linoleic. De asemenea, este excelent in tratarea pielii uscate, sensibile siaspre. Elasticitatea pielii este o alta caracteristica pe care uleiul de dovleac il ofera.
Folosite intr-o combinatie complexa, vitaminele E, F si aciziifitosteroli incurajeaza hidratarea si hranirea pielii, lasand-o neteda si placuta la atingere. Efectul pielii vinete poate si el fi oprit prin folosirea uleiului de dovleac preset la rece, 100% natural, acest fapt datorandu-se complexului de flavonoide, de vitaminele A si E, cu rol de imputernicire a capilarelor sub piele. Celulele moarte pot fi indepartate cu usurinta datorita enzimelor prezente in uleiul de dovleac, care au rolul de curata pielea, o alta proprietate a aacestuia fiind cea de regenrare a pielii, datorata cantitatii bogate de vitamina A.
Utilizari si beneficii in medicina
Mai mult decat atat, in medicina, este demonstrat faptul ca acesta joaca un rol important in cresterea tonusului muscular, actionand cu succes asupra terminatiilor nervoase, de aici si recunoasterea sa pentru efectul antihelmintic. Tratarea si eliminarea parazitilor intestinali, aici fiind inclusa si giardioza, fac si ele parte din proprietatile uimitoare ale uleiului de dovleac. Este renumit pentru capacitatea sa de reglare a activitatii nervoase, cat si a activitatii hormonale, fiind, totodata, renumit pentru calitatea de detoxifiant natural.
Specialistii in medicina naturista recomanda uleiul de dovleac presat la rece, datorita sursei bogate de zaharuri si microelemente, care, odata ajunse in organism, regleaza nivelul colesterolului, stimuland activitatea rinichilor, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Proprietatile uleiului de dovleac contribuie la sanatatea vezicii urinare irritate, avand efecte pozitive si in incontinenta urinara. Ceea ce e si mai extraordinar la acest extract natural este faptul ca poate reface elasticitatea prostatei, un alt motiv pentru care sa fie introdus in uzul zilnic, fiind cel al cresterii potentei la barbati. Este cunoscut ca unul dintre cele mai eficiente vermifuge si detoxifiante natural, reprezentand, totodata, un remediu natural in tratarea bolilor hormonale, nervoase sau infectioase.
Uleiul de dovleac presat la rece poate lupta chiar si pentru imbunatatirea vederii, datorita nutrientului esential, vitamina A, recunoscuta pentru sanatatea ochilor, dar si sursei de carotenoizi, aici fiind inclus si beta-carotenul.
Beta-carotenul prezent in continutul uleiului de dovleac contribuie la prevenirea cancerului, alaturi de fitosteroli, substante care, de asemenea, previn aparitia diferitelor tipuri de cancer, pazind astfel organismul de boli grave, chiar letale.
Bun si pentru odihna si conditie fizica
Cu toate ca dovleacul reprezinta un aliment sarac in calorii, nu acelasi lucru se poate spune si despre continutul sau de fibre, neasteptat de ridicat si extreme de eficient in curele de slabire. In ciuda lipsei caloriilor, acesta pare sa ofere organismului numarul sufficient de fibre, care mentin starea de satietate si taie, intr-o oarecare masura, pofta de mancare.
Nu multe persoane stiu ca uleiul de dovleac presat la rece contine triptofan, un antioxidant si aminoacid ce stimuleaza productia serotoniei, care la randul sau, este transformata in melatonina, hormon responsabil cu starea buna de spirit, cunoscut si sub denumirea de “hormonul somnului”. In plus, studiile arata ca potasiul prezent in continutul dovleacului s-a dovedit a fi un mineral important in refacerea echilibrului electrolytic, in cazul depunerii unui efort fizic intens. Consumul unei mici cantitati de ulei de dovleac presat la rece, alaturi de un carbohidrat, inainte de culcare, poate asigura cantitatea de triptofan necesara organismului pentru a produce melatonina si serotonina, substante responsabile de producerea unui somn odihnitor, pe tot parcursul noptii.
Mai mult decat atat, un studiu recent realizat pe animale demonstreaza faptul ca uleiul din seminte de dovleac detine proprietati uluiotoare in ceea ce priveste efectul antiinflamator. Se pare ca acest produs naturist poate trata cu succes artrita, depasind chiar si modul de actionare a medicamentelor deja prezente pe piata farmaceutica.