Printre cele mai frecvente proceduri in domeniul stomatologic regasim tratamentul de canal sau, asa cum este popular denumit, scoaterea nervului. Aceste proceduri stomatologice fac parte din cadrul tratamentului endodontic. In cazul in care ai observat in randul serviciilor oferite de un medic stomatolog tratamentul endodontic, trebuie sa stii ca acesta implica tratarea afectiunilor care afecteaza pulpa dentara si tesuturile care inconjoara radacina dintilor.
In ceea ce urmeaza vom afla ce presupune tratamentul de endodontie Ploiesti, care sunt etapele acestei proceduri stomatologice, dar si care este importanta acestuia in sanatatea orala.
Importanta pe care o are pulpa dentara
Pulpa dentara este regasita in interiorul fiecarui dinte si aceasta se afla sub smaltul si dentina dintelui. Vorbim despre un tesut conjunctiv avand o consistenta moale si care indeplineste o functie relativ complexa la nivelul danturii. Pulpa dentara are rolul de a sustine formarea dentinei si in acest mod contribuie la hranirea vitalitatii dintelui si la protejarea impotriva inflamatiilor. Cu alte cuvinte, sanatatea fiecarui dinte depinde in mare masura de sanatatea pulpei dentare.
Tocmai din acest motiv tratamentele endodontice sunt o parte esentiala in medicina dentara si pentru a putea discuta despre sanatatea orala. In majoritatea cazurilor atunci cand apare o problema la nivelul pulpei dentare, aceasta se face resimtita prin disconfortul cu care se confrunta pacientul. De la primele manifestari care pot indica o eventuala problema la nivelul pulpei dentare, se recomanda sa te programezi pentru o consultatie la un medic stomatolog pentru a trata problema respectiva.
Tratamentul endodontic este singura solutie atunci cand pacientul se confrunta cu urmatoarele simptome: durere brusca, sensibilitate prelungita la cald sau rece, modificarea culorii dintelui, aparitia infectiei cu puroi sau senzatia de durere la muscatura. Fara urmarea unui tratament de endodontie Ploiesti, exista riscul de a pierde dintele a carui pulpa dentara este afectata de infectie. Altfel spus, eliminarea infectiilor la nivelul pulpei dentare vizeaza prelungirea duratei de viata a dintelui si evitarea complicatiilor stomatologice.
Care sunt etapele tratamentului endodontic?
Tratamentul endodontic presupune urmarea mai multor etape pentru a elimina infectia puplei dentare. Etapele in tratamentul endodontic depind de complexitatea cazului.
Prima etapa a tratamentului vizeaza indepartarea pulpei dentare infectate. A doua etapa inseamna curatarea si dezinfectia camerei pulpare si a canalelor dentare prin folosirea de solutii biocompatibile. Medicul stomatolog va curata fiecare canal cu foarte mare atentie cu ajutorul microscopului.
Etapa a treia este obturatia de canal. Aceasta procedura trebuie efectuata cu mare precizie si intr-un mediu perfect steril. Este modul prin care medicul se asigura ca nu exista bacterii care sa patrunda in locul curatat si dezinfectat anterior, evitand astfel aparitia cariilor ulterioare. Prin aceasta etapa se incheie tratamentul endodontic.
Pentru a evita riscul de pierdere a dintelui, se recomanda sa apelezi de indata la un medic stomatolog daca apare disconfort si sensibilitate la nivelul unui dinte. Prin intermediului tratamentului de endodontie nu doar ca poti evita pierderea dintelui, dar vei obtine si un zambet impecabil si vei evita costurile cu tratamentele complexe cauzate de pierderea dintilor.