Primele semne ale existentei costumelor de baie vin din Italia, zona Siciliei, unde au fost descoperite dovezi cum ca femeile purtau bikini. Exista mozaicuri din secolul al III-lea in care sunt reprezentate femei care purtau imbracaminte similara bikinilor din zilele noastre.
La inceputul secolului al XVIII-lea femeile purtau costume de baie lungi care le acopereau foarte mult formele. Unele doamne obisnuiau chiar sa isi puna greutati pentru a se asigura ca materialul nu se ridica si nu expun prea mult din piele.
In anul 1860, englezii nu aveau voie sa intre in apa fara a purta haine. In perioada aceea au aparut costumele de baie tricotate in dungi. Femeile au inceput sa poarte pantaloni bufanti si scurti pe sub rochiile vaporoase abia la mijlocul secolului al XIX-lea.
In anul 1907, inotatoarea de origine australiana, Kellerman Annette a purtat la Boston un costum neobisnuit pentru acele vremuri. Costumul de baie era dintr-o singura bucata, cu guler pe gat, maneca scurta si pantaloni pana la genunchi. Din pacate chiar daca ea si-a dorit doar un costum de baie in care sa inoate mai usor a fost arestata pentru indecenta in public.
Aparitia primului costum de bikini
- In anul 1946, designerul Reard Louis creeaza un prim costum al lumii moderne realizat din doua piese, el il denumeste simplu: bikini. Numele de bikini a fost dat dupa Atolul Bikini, locul unde au fost efectuate foarte multe teste nucleare.
- Micheline Bernardini, o dansatoare exotica din Paris, ajunge foarte rapid sa fie celebra deoarece a acceptat sa poarte pe post de model costumul de baie pentru lansarea lui Reard Louis. Nici un fotomodel al acelor vremuri nu a fost de acord sa poarte costumul de baie.
- Brigitte Bardot, in anul 1957 a promovat costumul de baie de tip bikini in timpul Festivalului de Film de la Cannes. Din pacate acest trend nu a prins de la inceput, purtarea lui denotand indecenta.
- In anul 1964, celebra revista Sports Illustrated lanseaza primul model care poarta un costum de baie de tip bikini, chiar pe coperta.
- Competitia costumelor de baie din concursul de frumusete Miss World India din 1996 este reorganizata in Seychelles din cauza nemultumirii locale.
- In anul 1999, o alta decizie impotriva bikinilor, organizatorii competiţiei Miss America interzic purtarea bikinilor tanga.
- In 2001, autoritatile din Barcelona interzic purtarea bikinilor pe strazile adiacente plajelor. Cine nu se conforma se alegea cu o amenda in valoarea de 300 euro.