Odată cu relaxarea restricțiilor, purtăm masca de protecție mai puțin, însă ea va rămâne parte integrantă a vieții noastre multă vreme de acum încolo. Căldura, umezeala și machiajul nu fac echipă bună sub masca de protecție, mai ales în sezonul cald – maskne a devenit principala afecțiune cutanată cu care ne confruntăm post-pandemie.
Maskne este un tip de acnee mecanică generată de fricțiunea dintre mască și tenul transpirat, în absența unei aerisiri corespunzătoare. De la coșuri și până la iritații sau mâncărime, maskne ne-a dovedit că singurul mod prin care putem să ne păstrăm tenul sănătos este prin adoptarea unei rutine eficiente.
Skincare post-pandemic: ce am învățat din maskne
Ultimele luni ne-au dovedit că nu avem nevoie de o rutină formată din 12 pași pentru un ten curat și sănătos. Dimpotrivă, lupta împotriva maskneei începe cu o rutină minimală: curățare în doi pași, hidratare și protecție solară. Dacă bariera pielii este compromisă, putem opta pentru unele masti de fata coreene care să conțină ingrediente reparatoare, precum pantenolul sau beta-glucanul.
Este momentul în care ingredientele active – precum retinoizii sau peelingurile BHA – trebuie excluse din rutină, pentru că fotosensibilizează și pot irita și mai mult tenul. În aceeași măsură, este relevant să alegem cosmeticele formulate blând, cu texturi lejere, care să nu ne încarce porii – dacă vaselina și cremele dense sunt soluții ideale pentru iarnă, în sezonul cald vrem să rămânem departe de produsele foarte grele. În rutina de îngrijire anti-maskne trebuie să ținem cont de câteva aspecte:
- tenul trebuie curățat imediat ce ajungem acasă, pentru a înlătura cât mai rapid impuritățile adunate sub mască;
- putem include în rutină produse cu ingrediente care targetează acneea, precum acidul salicilc sau peroxidul de benzoil; cu toate acestea, sunt de evitat dacă pielea este foarte iritată și nu trebuie combinate;
- sunt de preferat serumurile și măștile de față calmante, cu ingrediente reparatoare, precum extractul de cactus sau aloe vera; găsim aceste ingrediente cu precădere în industria cosmetică coreeană, cum ar fi produsele JayJun, Purito sau I’m From.
Prevenția, tratamentul favorit
Dermatologii ne spun că prevenția este cel mai de dorit tratament, chiar și în ce privește acneea cauzată de mască; cel mai important pas în prevenție îl constituie eliminarea sau limitarea machiajului feței.
În contact cu fondul de ten și alte produse cremoase, alături de sebum, transpirație și impurități, masca nu face decât să ne inunde și mai tare tenul de iritații, în lipsa aerisirii eficiente. Tendința principală în cosmetica post-pandemie este no-make-up is the new make-up: machiaj minimal, skincare maxim, iar focusul se îndreaptă către tratarea problemelor din interior înspre exterior.
Nu ne mai mulțumim cu acoperirea imperfecțiunilor – vrem să le tratăm și să le acceptăm ca parte din noi în același timp. Alte tips & tricks de la dermatologi pentru prevenirea maskneei sunt legate de relația noastră propriu-zisă cu masca:
- este ideal să înlocuim masca după fiecare purtare, chiar dacă tendința este să beneficiem de ea mai multe zile la rând; mai mult de atât, măștile nu ar trebui să stea pe fața noastră mai mult de 20 de minute – nu doar că ele nu ne vor mai proteja după o durată mai mare de timp, însă tenul devine și mai vulnerabil în fața iritațiilor;
- masca textilă este de preferat să fie din 100% bumbac și trebuie spălată după fiecare utilizare, cu un detergent blând, fără alcool sau parfum;
- masca de protecție nu ne protejează și împotriva razelor UV, motiv pentru care protecția solară rămâne imperios necesară în rutina de skincare;
- evită să îți atingi fața pe parcursul zilei și alege măștile care ți se potrivesc perfect, pentru a nu cauza fricțiune inutilă.
Pe buza unor schimbări fără precedent în economie, medicină și educație, felul în care ne îngrijim nu este exceptat de la aceste modificări – rutina de skincare post-pandemică va deveni în adevăratul sens al cuvântului un ritual de selfcare. Am învățat că doar atunci când ne simțim bine cu noi putem fi bine cu ceilalți și cu realitatea, așa că ne acordăm mai mult timp și răbdare ca niciodată pentru a înțelege nevoile pielii noastre.