Descoperă o călătorie culinară fascinantă, în exoticele Maldive, unde natura mirifică aduce darurile pământului și ale apelor, pentru crearea unor specialități deosebite. Află detalii inedite despre gastronomia tradițională a celebrului arhipelag din Oceanul Indian.
Ingredientele de bază ale gastronomiei din Maldive
Peștele, în special tonul reprezintă ingredientul principal în majoritatea preparatelor maldiviene. Datorită amplasării geografice într-o zonă tropicală, fructele de mare sunt abundente și reprezintă o sursă importantă de hrană pentru locuitori. Alte ingrediente de bază includ nucile de cocos, care sunt folosite atât pentru a da aromă preparatelor, cât și pentru a obține lapte de cocos sau ulei de cocos. Orezul este, de asemenea, un aliment de bază în bucătăria maldiviană, fiind consumat în diferite forme: fiert, prăjit sau sub formă de paste.
Echilibrul între arome este un aspect esențial în bucătăria maldiviană. Specificul alimentației în Maldive constă într-un echilibru perfect între aromele dulci de nucă de cocos, aromele picante de chilli și aromele acide de lămâie. Această combinație inedită adaugă profunzime și savoare preparatelor, pentru un gust delicios. Condimentele și mirodeniile tradiționale sunt curry, turmeric, ghimbir, usturoi, ceapă. Gastronomia din Maldive a fost influențată de-a lungul timpului de bucătăriile indiene, sri lankeze și arabe.
Cum să gătești ‘Mas Huni’, micul dejun tradițional din Maldive
Pentru a pregăti ‘Mas Huni’, ai nevoie de următoarele ingrediente de bază: ton afumat, nucă de cocos rasă, ceapă, ardei, suc de lime și sare. Acestea sunt ingredientele cele mai utilizate, însă, în funcție de regiunea din Maldive, pot exista și alte variante de preparare ale acestei mâncăruri. Începe prin pregătirea tonului afumat. Acesta trebuie să fie desprins în bucăți mici și apoi amestecat cu nucă de cocos rasă, ceapă și ardei tăiați mărunt. Adaugă sucul de lime și sare după gust și amestecă bine toate ingredientele. ‘Mas Huni’ este de obicei servit cu pâine tip lipie numită „roshi”.
Delicii culinare din Maldive
Merită să planifici o vacanță în Maldive, ca să te delectezi cu preparate culinare exotice. Rezervă din timp sejurul, găsești zboruri pe ruta București-Maldive pe toată durata anului, așa că pregătește-te de un festin tropical. Iată care sunt cele mai bune mâncăruri pe care să le savurezi într-un concediu în Maldive. Degustă o gustare tip plăcintă de pește, ce poartă numele Kulhi Boakibaa și este preparată din ton picant și nucă de cocos. Continuă masa cu niște chifteluțe gustoase din pește afumat, nucă de cocos, ghimbir și curry. Acest preparat savuros poartă numele de Gulha și-l vei regăsi în meniurile restaurantelor tradiționale din Maldive.
La ocazii speciale se servește Baiyaa, o delicatesă în formă de triunghiuri umplute cu pește uscat, frunze de curry, opțional carne pui sau fructe de mare. La desert încearcă un Banbukeyo Bondibai, preparat din fructul arborelui de pâine și decorat cu o cremă fină de cocos. O altă variantă a acestui desert tradițional din Maldive este Saagu Bondibai, cu tapioca, lapte de cocos, cardamom și esență de trandafir.
Descoperă aromele și culorile unuia dintre cele mai frumoase arhipelaguri din lume, într-un sejur în Maldive, așa cum îți dorești. Alege resorturi exclusiviste sau bungalow-uri retrase, în sate lacustre. Relaxează-te la umbra palmierilor, savurează delicii culinare exotice și dansează pe ritmul de boduberu, instrument tradițional, asemănător unei tobe. Delectează-te cu băuturi răcoritoare din fructe și cocos, admiră apusurile mirifice și apele de un albastru ireal. Rezervă o vacanță în Maldive, ca să te bucuri de paradisul de corali din inima Oceanului Indian!