Drojdia joaca un rol esential in procesul de producere a painii, dar si a altor produse de panificatie, patiserie si cofetarie.
Procesul de producere a drojdiilor nu este chiar atat de simplu si implica mai multi pasi pe care orice producator drojdie ar trebui sa ii parcurga. Iata cum este produsa drojdia uscata si motivele principale pentru care colaborarea cu un producator specializat in agenti de creste naturali este o alegere buna pentru brutari si nu numai.
Primul pas: selectarea culturii de drojdie
In procesul de fabricare a drojdiei pentru paine, primul pas este selectarea culturii de drojdie.
Producatorii de drojdie aleg cu cea mai mare atentie tulpina potrivita, astfel incat sa obtina un produs de cea mai buna calitate, care sa dea randamentul asteptat de catre brutari.
De aceea, fiind organisme vii, culturile de drojdii sunt pastrate in conditii controlate pentru a ramane sanatoase si active.
Pasul al doilea: cresterea culturii de drojdie
Dupa selectare, cultura este hranita cu o combinatie de zaharuri si substante nutritive pentru a se putea inmulti si creste.
Aceasta etapa se mai numeste si fermentatia primara si este monitorizata cu foarte mare atentie pentru ca drojdia sa aiba conditii optime pentru dezvoltare, fiind controlate chiar si temperatura si pH-ul.
Pasul al treilea: fermentatia secundara
Dupa ce fermentatia primara este completa si drojdiile s-au inmultit suficient de mult, cultura este transferata intr-un alt sistem de fermentatie pentru a fi supusa celui de-a doua fermentari.
Aici, drojdiile sunt amestecate cu apa, faina si melasa. Acest pas permite inmultirea aditionala a celulelor de drojdie si consolidarea caracteristicilor dorite.
Pasaul al patrulea: separarea, uscarea si ambalarea
La sfarsitul fermentatiei secundare, producatorii de drojdie separa cultura de drojdie de mediul de fermentare. separarea se poate realiza prin centrifugare sau prin alte metode specifice.
Dupa separare, drojdia este supusa procesului de uscare prin care este eliminat excesul de umiditate, este maruntita, fiind transformata in granule care sunt usor de depozitat.
Ulterior, drojdia uscata este ambalata in ambalaje adecvate, impermeabile si opace, cum ar fi pungi sau saci, fiind pregatita pentru distributie si utilizare in industria panificatiei.
De ce este avantajoasa colaborarea cu un producator de agenti de crestere naturali (drojdii)?
Exista numeroase motive pentru care brutarii, patiserii sau cofetarii ar trebui sa colaboreze cu un producator de drojdie. Iata cate dintre aceste motive:
- Pentru a obtine drojdie de o calitate superioare, producatorii investesc constant in inovare si imbunatatirea agentilor de crestere naturali.
- Producatorii de drojdie sunt intotdeauna la curent cu evolutia pietei si cu inovatiile de ultim moment.
- Le ofera clientilor consultanta tehnica privind folosirea corecta a fiecarui tip de drojdie.
- Producatorii comercializeaza o gama larga de produse, de la drojdia uscata la cea proaspata sau inactiva.
- Colaborand cu un producator de drojdie, brutarii au acces mereu doar la cele mai proaspete drojdii.
- Producatorii ofera in general cele mai bune preturi de pe piata, ceea ce ii poate ajuta pe brutari sa economiseasca sume importante de bani.
Asadar, pentru a obtine un agent de crestere care sa faca alaturile sa creasca si sa fie elastice, brutarii, dar si patiserii si cofetarii ar trebui sa aleaga cu atentie producatorul.
Daca vrei un partener si nu doar un colaborator, Lesaffre sustine productia de produse de panificatie de mai bine de 150 de ani. Esti gata sa faci cele mai bune aluaturi?