Odata cu aparitia pe lume a unui copil, fiecare mama doreste sa ii creeze conditiile de a se adapta la noul mediu cat mai usor. In acest context, alaptarea reprezinta una dintre activitatile cele mai importante, ce ajuta la formarea unei legaturi emotionale, fiind totodata recomandata din punct de vedere medical, din numeroase motive. In primul rand, analiza nutritionala a laptelui matern este dovada necontestabila a faptului ca acesta este singura hrana de care un nou-nascut are nevoie. Fiind considerat ideal, alaptatul devine insuficient in jurul intervalului de 6 luni, moment in care curba cresterii va trebui sa fie sustinuta prin intermediul unei diversificari corecte. Totodata, din punct de vedere al apararii organismului, aceasta este sustinuta de anticorpii transmisi de la mama la bebelus, tot prin intermediul alimentatiei la san.
Cum abordam alaptarea odata ce am nascut
Odata ce expulzia fatului a avut loc, aceiasi hormoni care au declansat contractiile vor actiona pentru ca lactatia sa poata oferi necesarul de hrana. In prima faza, varianta initiala si anume colostrul va beneficia de o compozitie mult mai bogata in nutrienti, productia acestuia fiind necesara pentru a compensa scaderea fiziologica in greutate ce are loc in primele zile de la nasterea bebelusului. Intervalul in care initiem alaptarea este la fel de important, dat fiind faptul ca desi este un proces natural, acesta poate dura mai mult sau mai putin, ceea ce nu este considerat a fi nici neobisnuit si nici un semn al unei probleme preexistente. Totusi, pregatirea activa pentru acest moment este necesara, indeosebi in cazul tinerelor mame care se afla la prima sarcina.
Laptele de vaca si recomandarile in ceea ce priveste administrarea acestuia
In primul rand, daca din varii motive vom fi nevoiti sau sfatuiti sa apelam la un surogat al formulei de lapte matern, cel al carui provenienta este din laptele de vaca ar trebui evitat, data fiind rata tot mai crescuta de manifestari a alergiei la proteina laptelui de vaca. Similar acestei situatii, aceleasi directive pot fi utile atunci cand productia de lapte a mamei este insuficienta, motiv pentru care se alege suplimentarea cu o formula adecvata varstei. In ceea ce priveste interdictia pentru consumul de lapte de vaca, aceasta va ramane in vigoare cel putin pana la varsta de 1 an, deoarece compozitia relativ deficitara din punct de vedere calitativ nu il recomanda pentru a fi parte din dieta zilnica a copilului. Afla de pe Clubul Bebelusilor si alte informatii utile referitoare la alaptarea noului nascut.
Ce putem alege in lipsa laptelui matern
Fie ca alege sa intrerupa alaptarea sau nu mai poate sa continue din considerente medicale, fiecare mama trebuie sa poata beneficia la nevoie de substituenti de cea mai buna calitate, care sa asigure continuare a unei dezvoltari optime. Avand in vedere ca in primele luni de viata, un bebelus sanatos ar trebui sa ia in greutate aproximativ 3kg, formulele concepute pentru un nou-nascut ar trebui sa contina atat un echilibru nutritional la nivel de macronutrienti, cat si microelemente precum zinc, iod sau calciu.